Sunday, 24 October 2010

NBA regular season - фактори за успешни прогнози

Преди началото на редовния сезон в NBA бих искал да напиша една статия за основите на баскетболните прогнози. Баскетболните залози имат едно голямо предимство пред футболните, поради голямата резултатност, случайността е много малък фактор в крайния изход. Докато при футбола един случаен гол променя целия развой на мача. Другото важно нещо е, че всеки отбор играе по 82 мача в редовния сезон, като това на практика означава по 3-4 срещи на вечер минимум, всеки ден в продължение на 6 месеца. Това дава богат избор за залога, и може да доведе до излишни рискове, в опит да се играят повече мачове. Помнете, не е необходимо да играете всеки ден, за да бъдете успешни. Освен правилното прогнозиране, изключително важен е правилният размер на залога. Той трябва да бъде правен в зависимост от уверенността на залагащия за крайния изход. Ако нямате достатъчна вяра в конкретния мач, но не намирате по-добър избор, просто намалете залога на 60 % от нормалния. Така евентуална загуба би била по-приемлива. (Не се заблуждавайте, че може да печелите в повече от 2/3 от срещите). Ако не вярвате в това, потърсете сравение на различни capper-и из интернет, (говорим за минимум 50 залога).

Сега нека изброя факторите, които са първостепенни при решението за залог на даден мач. Най-важният фактор си остава моментата форма на отбора, като пример мога да дам предстоящия мач на Miami Heat срещу Boston Celtics. Heat са безспорно по-добрият състав, като селекция, но те нямат един пълен мач с титулярния си състав помежду си и за сработеност не може да се говори. В един състав, в който не е ясно кой какво прави , отборният потенциал е рязко намален. Друг много важен фактор е наличието на контузени/наказани играчи. Ако следите мачовете, спокойно може да предположите , че дадена постъпка ще доведе до наказание и пропускане на среща. Така ще успеете да реагирате изпреварващо спрямо букмейкърите, преди те да актуализират spread-а. Любим мой фактор е умората: мачове в последователни дни или примерно 3 мача за 4 дни , се отразяват немалко особено на играчи над 30-те. Не на последно място трябва да се обръща внимание на т.нар. mismatch, като пример мога да дам идващият мач на Phoenix Suns срещу Portland Trailblazers, където просто няма кой да пази Lamarcus Aldridge.  Той е прекалено бърз за центъра на Suns Robin Lopez, a е прекалено висок и мощен за гласения за титуляр на тежкото крило Hedo Turkoglu. Друг интересен фактор е мотивацията на отбора за конкретен мач- тук има много примери- на празници домакинските отбори сякаш повече мислят, за това как да се приберат при семействата си, докато гостите са по-концентрирани. Факторът реванш е също част от мотивацията, и ако даден отбор е бил размазан в предишен сблъсък, както беше с Orlando при гостуването им на Miami, може да се очаква, че Magic ще надскочат себе си в домакинството срещу Heat (именно това и стана, като дори без Vince Carter те спечелиха мача, като ние прибрахме добра сума)

За да не ставам прекалено подробен, следете отделните прогнози , за да разберете обосновката ми и сами преценявайте дали съм прав.

No comments:

Post a Comment

NBAprobet предоставя материали с информационна цел. Публикациите тук не са съвет за извършване на залог, а имат за цел да максимално да улеснят читателите при взимане на решения. Сайтът не носи отговорност за евнетуални финансови загуби на своите читатели. Всички последвали залози са изцяло тяхна отговорност. © Nbaprobet.com 2011. Всички права запазени.