Monday, 28 February 2011

Прогнозиране на NBA мачове при контузени играчи

    Днес ще напиша статия, за която се каня от известно време. Става въпрос за прогнозирането на мачове от NBA при наличие на контузии/отсъствие на играчи. Вероятно за вас нещата изглеждат сравнително прости, но повярвайте ми, съвсем не са такива. Обичайното е, да играете срещу отбора, който е без основен играч. И в това няма спор, но по-важното е, че букмейкърите знаят, че масово ще се залага на противниковия отбор. И правят абсолютно логичното- надуват линията в тази посока.  Eто няколко интересни примера, взети от сайтове в интернет на тази тема. Използвани са материали на covers.com, docsports.com и др.
    През февруари 2010, преди мача на Lakers със Spurs, поради липсата на Kobe Bryant линията е само 4  точки в полза на L.A, като в последсвие е смъкната до 2.5. В предишните мачове линията е били 7.5 точки, което показва колко сериозно е изместена. И въпреки всичко Lakers си бият без звездата си с цели 12, покривайки линията без никакъв проблем. Това води до големи печалби за букмейкърите, тъй като огромна част от залозите са поставени на San Antonio+4.  Интересно е, че в началото на миналия сезон в NBA New Orleans играят цели 15 мача без единствената си звезда Chris Paul. И се представят доста прилично, успяват да запишат цели 7 победи. Ако погледнем статистиката им ATS, то нещата са направо зашеметяващи- 10-5 за Hornets, т.е останалите от отбора сериозно надхвърлят очакванията на букмейкърите.
    Подобен е случая от 2007 година на New Jersey , които губят Nenad Krstic за целия сезон. Макар да липсват неговите 16 точки и 6 борби на мач, Nets правят уникална серия срещу spread-a от 8-1, която се дължи на израстването на Mikki Moore, който взима мястото на титулярния център и прави по близо 14 точки и 10 борби на мач. Но нещата не са толкова едностранни. В аналогичен случай Boston трябва да играят без Paul Pierce и са направо покрусени от неговото отсъствие, в 17 мача при това у дома, те са 4-13 ATS. През тази година има един доста интересен случай, който заслужава внимание. Dallas са фаворите с цели 10 точки у дома срещу Memphis, които са без основния си играч Zack Randolph. Grizzlies не само, че покриват линията, но успяват и да използват подценяването от страна Mavericks и да ги победят с 91:90 като гост. Подценяването бе причина и за победата на Sacramento Kings без звездата си Tyreke Evans срещу Orlando , като Magic са фаворити с цели 13 точки.
    Затова контузиите / отсъствия не трябва да се смятат като лесни пари. Важно е да се прецени доколко отборът има силна пейка, доколко е привикнал да играе без основни играчи и т.н. Именно без Amare Stoudamire през 2005/2006 година Phoenix не само, че влизат в плейофите, но играят финал на Западната конференция в NBA. Houston са друг отбор, изключително привикнал към контузии, след като за последните няколко години играеше в по-голямата част от сезона без Tracy Mcgrady и Yao Mings. Просто играчи като Dikembe Mutombo и Luis Scola вдигаха продуктивността си значително и Rockets пак печелеха немалко мачове. Тази година отбор, който придоби сериозен опит в тази насока бе Denver Nuggets, като резервният им плеймейкър Ty Lawson правеше страхотни мачове и отсъствието на Chauncey Billups въобще не се усещаше.


2 comments:

  1. Добра статия, ще дам и аз един пример, не става въпрос за контузий но е много показателен. Преди 2-3 когато се сбиха Денвър и Ню Йорк за следващите мачове и двата отбора бяха наказани общо с 8-9(може и повече да бяха). Както и да е масови залози против тях и какво стана ......

    ReplyDelete
  2. Да логиката е подобна. Има и интересна статистика за first game without Superstar player. Оказва се, че не само, че масово покриват spread-a, а не рядко бият и SU

    ReplyDelete

NBAprobet предоставя материали с информационна цел. Публикациите тук не са съвет за извършване на залог, а имат за цел да максимално да улеснят читателите при взимане на решения. Сайтът не носи отговорност за евнетуални финансови загуби на своите читатели. Всички последвали залози са изцяло тяхна отговорност. © Nbaprobet.com 2011. Всички права запазени.