Thursday, 3 March 2011

Нагласени ли са NBA мачовете - проучване на Jonathan Gibbs

    След скандала със съдията Tim Donaghy, подозиран, че през 2002 е уредил серията между Lakers и Sacramento във финала на Западната конференция в NBA да има седми мач, съмненията че изходът на баскетболните мачове може да е нагласен се засилиха многократно. Интересно проучване е направено от Jonathan Gibbs от Stanford , което подкрепя тези подозрения. Gibbs преглежда NBA линиите, за да определи наличието на неестествени тенденции. Т.нар. point shaving произлиза от колежанските отбори, където играчите не са платени, проучването има за цел да установи дали това се прави и в НБА, където професионалистите са сериозно компенсирани от заплати и рекламни договори.
   Авторът разглежда линиите от 1993 до 2007 и открива, че отборите, които не са били фаворити, покриват линиите в 50.05 %  (7822 пъти, срещу 7805 и 232 void-a.) Дотук нищо нередно. Но поглеждайки само мачове на отбори с голяма разлика в класите , където е много по-лесно да се нагласи резултата, нещата почват да придобиват интересен характер. Когато линиите са над 10 точки , слабаците покриват в 52.15 процента (1372-1259-39). При линиите от над 13 точки процентът скача на 53.04 (462-409-20). Това може да ви се струва малко отклонение, но не забравяйте, че дори 55-57 процента е много добра познаваемост при прогнозите на НБА и е достатъчна за сериозни печалби. Gibbs разглежда последните 5 минути на всеки мач, като показва, че с всяка минута, отборът, който контролира мача, има все по-малка вероятност да покрие линията.

    Аргумените против проучването са , че то не отразява т.нар garbage time, т.е времето на края на мача, в което водещият с достатъчна преднина отбор изважда титулярите си, докато противниковия отбор играе сериозно с надеждата да се върне в мача.  Все пак играчите струват много пари и не може да се рискува контузия, затова при комфортна преднина те спират да играят. Освен това, играчите, които са в състояние да повлияят на точковата разлика , са със заплати от поне 1 милион долара и не биха рискували да бъдат замесени в такъв скандал. Поддръжниците на това проучване все пак твърдят, че в  т.нар.  garbage time и другия отбор редовно вади титулярите си. Тогава резервите играят с голяма мотивация, за да впечатлят треньора си и докажат мястото си в отбора . Тъй като не са уморени, тяхната продуктивност редовно е близка дори до тази на стартовата петица, което отново дава възможност за point shaving. Все пак Gibbs обръща сериозно внимание, че не играчите, а именно съдиите имат най-лесната възможност да повлияят на изхода на двубоя. Няколко техни лоши отсъждания при разгромна победа не биха предизвикали почти никакво внимание.
    В заключение самото изследване не дава категоричен отговор, дали мачовете в NBA са уредени. То просто показва , че възможностите за това са налице, особено при големи spread-ове, и показва статистики, които подхранват сериозно съмненията.

Вижта и Скандални откъси от забранената книга на рефера Tim Donahy

No comments:

Post a Comment

NBAprobet предоставя материали с информационна цел. Публикациите тук не са съвет за извършване на залог, а имат за цел да максимално да улеснят читателите при взимане на решения. Сайтът не носи отговорност за евнетуални финансови загуби на своите читатели. Всички последвали залози са изцяло тяхна отговорност. © Nbaprobet.com 2011. Всички права запазени.