Tuesday, 29 November 2011

Баскетболистите загубиха 3 милиарда долара от локаута в NBA

     В петък баскетболът се завърна на игрището с нов колективен трудов договор, който силно фаворизира собствениците, въпреки серия от отстъпки в последния момент.  Мнозина прогнозираха, че това ще се случи, и в крайна сметка се оказаха прави. Лигата искаше корекции в разпределението на 4-те милиарда приходи, и ги получи. Тя успя да "вземе"  около 300 милиона долара годишно от играчите, което в продължение на 10 години (срока на контракта) ще означава към 3 милиарда долара повече за собствениците на клубове в NBA. Спадът със 7 % от 57 на 50 при баскетболистите е цели 12 % загуба за тях.
    Преди да се съгласят на тези условия, преговарящите от страната на играчите успяха да си извоюват серии от отстъпки, които реално запазват възможността на богатите клубове да продължат да харчат, като така се гарантира голяма конкуренция на пазара на свободни агенти. Новото споразумение предвижда разделяне на приходите 50 на 50 , което е около 2 милиарда долара на година за всяка от страните. В зависимост от това, дали резултатите за конкретния сезон са под или над прогнозите, баскетболистите могат да вземат от 49 до 51 процента. Отмяната на първите 16 мача за всеки отбор вече доведе до близо 400 милиона долара загуби за всяка от страните. При възможността от сезон със 66 мача, те решиха да не рискуват загуба на сезона, която да доведе до отчуждаването на феновете, отдръпването на спонсори и т.н. Освен сериозно орязаните заплати, сделката включва по-къси контракти, по-малки увеличения и по-големи такси за отборите, които харчат много. Това може да накара отбори като Los Angeles Lakers, New York Knicks и Miami Heat да дръпнат юздите малко и да "оставят" повече играчи за отборите, които са една идея зад тях. Това би дало малко по-големи шансове за каймака на средняците, които да се опитат да намесят в борбата на големите. 
    Тренировъчните лагери започват на 9-ти декември, като тогава е и първата възможна дата за осигуряване на подписите на свободните агенти. Този път, поради краткия двуседмичен период за това, се очаква хаотичност и голямо напрежение, тъй като нещата трябва да стават бързо и няма време за дълги преговори между отборите и баскетболистите.

No comments:

Post a Comment

NBAprobet предоставя материали с информационна цел. Публикациите тук не са съвет за извършване на залог, а имат за цел да максимално да улеснят читателите при взимане на решения. Сайтът не носи отговорност за евнетуални финансови загуби на своите читатели. Всички последвали залози са изцяло тяхна отговорност. © Nbaprobet.com 2011. Всички права запазени.