Tuesday, 8 November 2011

Скандални откъси от забранената книга на рефера Tim Donahy

    В няколко статии ще публикуваме скандални откъси от книгата на бившия рефер в НБА Tim Donahy, които бе обвинен, че е залагал на мачове от лигата , на които е бил съдия , и е повлиявал на точковата разлика в своя полза:  Ето и първият от тях:

    За да се позабавляват за сметка на най-лошите момчета в баскетбола, съдиите за конкретния мач понякога уреждат скромен приятелски облог помежду си: първият рефер, който отсъди техническо на някое от лошите момчета, няма да дава бакшиш на момчето, което носи баскетболните топки.  В НБА тези момчета се грижат за снабдяване на съблекалнята на съдиите с храна и бира за след мача. Ние обикновено засипвахме детето с различни лични искания и след това му бутвахме по някоя двайсетачка. Победителят в залога печели два пъти - той не трябва да плаща на детето и освен това получава удоволствието да свири техническо на "отворкото" на деня.

    След спорната топка става доста смешно, тъй като и тримата фокусираме цялото си внимание върху набелязаната жертва, чакайки нещо, каквото и да е, за да оправдаем технически фал срещу него. Ако  той дори само задържеше погледа си по-дълго върхуя някой от нас и ни се стореше, че мърмори, веднага го "таксувахме". По-късно в съдийската съблекалня, обръщайки по някоя друга бира и хапвайки пилешки крилца , ние се скъсвахме от смях.

    Имахме друг вариант на тази игра, наречен  залог за "първи фал в мача" Докато все още сме в съблекалнята преди началния съдииски сигнал, ние правеме залог кой от нас ще свири първия фаул в играта. Този рефер или ще трябва да даде бакшиша на момчето, носещо баскетболните топки или да осигури вечерята за другите двама съдии. Понякога, "входът" беше $ 50 на човек. Подобно на технически фал, залогът е оживен - само че този път си тестваме взаимно нервите, за да видим, кой има смелостта да издържи най-дълго преди да отсъди личното нарушение. Имаше случаи, когато в периоди от две - три минути (цяла вечността в баскетболен мач от NBA) - преди някой от нас да надуе свирката. Нямаше значение, че телата на играчите се размятаха наляво надясно, фалове не се отсъждаха, защото никой не искаше да загуби залога.
     Играехме тази малка игра по време на редовния сезон и в летните лиги. След мача, тримата рефери сядахме около VCR, за да гледаме повторение на играта. В началото на мача, коментаторите казваха неща от типа: " Мамка му! Ннаистина ги оставят да играят тази вечер!" Ако само знаеха ...

    В един конкретен мач от лятната лига , Duke Callahan, Mark Wunderlich,, и аз,откарахме  до три минути  в първата четвърт без  прекъсване за фал. Тичахме нагоре надолу по цялото игрище и си скъсвахме задниците от смях, докато играчите бяха блъскани здраво, без да свирим нищо. Играчите направо се изтощиха от тази серия напред назад ,  когато най-накрая Callahan отсъжда първия фал, защото Mikki Moore от New Jersey Nets буквално поваля  противников играч точно пред него. Жалко за Callahan - той загуби залогът.

    Станах толкова добър в тази игра, че ако  очевидно нарушение беше  извършено точно пред мен, аз свирех вместо това крачки или  три секунди . Това не са лични нарушения, така че все още бях в играта за залога. Баскетболистите ме гледаха с недоверие изписано на лицата им, сякаш искаха да ми кажат: "Какво, по дяволите, беше това?"


Вижте и Нагласени ли са NBA мачовете - проучване на Jonathan Gibbs

No comments:

Post a Comment

NBAprobet предоставя материали с информационна цел. Публикациите тук не са съвет за извършване на залог, а имат за цел да максимално да улеснят читателите при взимане на решения. Сайтът не носи отговорност за евнетуални финансови загуби на своите читатели. Всички последвали залози са изцяло тяхна отговорност. © Nbaprobet.com 2011. Всички права запазени.