Tuesday, 6 December 2011

Shaq: "Kareem Abdul-Jabbar не ми помогна с нищо!"

    Оказва се, че Andrew Bynum вече е постигнал нещо, което никога няма да постигне Shaquille O'Neal. В своята книга Shaq говори и за легендата Kareem Abdul-Jabbar. Той споменава, че му се e искало да може да се възползва от менторството на най-добрия реализатор в НБА за всички времена, но уви това не се е случило. Треньорът Dale Brown  довел един единствен път Kareem да научи O'Neal на толкова популярната небесна куката, но Шак твърди, че не е получил почти никаква подкрепа. "Карийм никога не беше наоколо. И всеки път, когато го видех, той обикновено не ми обръщаше внимание. Разочарованието за мен беше, че докато играех в Los Angeles през всичките тези години и се опитвах да съм на неговото ниво, би ми се искало поне да поговоря с него."

     Тази случка се дължи изцяло на често враждебното отношение на Abdul-Jabbar  и несигурността на Shaq. В крайна сметка, Kareem звучеше повече от готов да помогне на настоящия център на Lakers Andrew Bynum като специален помощник-треньор. Вижда се, че повечето центрове в NBA посрещат О'Neal с доста смесени чувства. Някои от тях са положителни. Бившият  център на Lakers George Mikan се твърди, че го помолил за автограф, а великият  Bill Russell го посрещнал с отворени обятия и дори му помогал в опитите му  да оправи отношенията си с Kobe Bryant. Други пък са отрицателни. Докато в голяма част от книгата си Shaq споделя възхищението си от Tim Duncan и Hakeem "The Dream" Olajuwon, той сподели, че Wilt Chamberlain и Patrick Ewing са били високомерни и не са говорили с него. От своя страна отказалият се O'Neal пък не пропускал да "захапе" бъдещите топ центрове като Dwight Howard и Yao Ming.
    Шак споменава, че се опитал да заработи уважението на  великите центрове в NBA, като снимал реклама Reebok с Abdul-Jabbar, Chamberlain, Russell и Bill Walton , която им е гарантирала доста добро заплащане. Това се отразило още по-благотворно на приятелството му с Bill Russell, но Kareem и Wilt продължавали да не му обръщат внимание. С Walton пък той влиза в доста сериозни пререкания, тъй като бившият баскетболист на Portland критикува остро отношението на Shaq към работния процес, на което получава красноречивия отговор "No big man under should talk about a big man above." , ясно показвайки, че смята Walton за нисщестоящ, който няма право да говори за тези над него.  
    Бившият генерален мениджър на Lakers Jerry West, инструктирал Шак да подражава на Abdul-Jabbar при начина му за подготовка преди да излезе на баскетболното игрище, но признал, че веселият характер на O'Neal има далеч по-добър ефект върху отбора, в сравнение с неприятелското държане на Kareem. И  думите на Shaq потвърждават дистанцираното отношение. "Карийм ми казваше просто здрасти, а аз очаквах нещо от типа на, направи това, внимавай за онова. Той знаеше, срещу какво съм изправен, че всички постоянно ме сравняваха с него, можеше да ми помогне, но не го направи."

No comments:

Post a Comment

NBAprobet предоставя материали с информационна цел. Публикациите тук не са съвет за извършване на залог, а имат за цел да максимално да улеснят читателите при взимане на решения. Сайтът не носи отговорност за евнетуални финансови загуби на своите читатели. Всички последвали залози са изцяло тяхна отговорност. © Nbaprobet.com 2011. Всички права запазени.