Saturday, 5 January 2013

David Stern: Няколко европейски отбора ще влезнат в NBA в следващите десетилетия

    В скорошно интервю за ESPN комисарят на NBA David Stern заяви, че смята за напълно нормално и очаквано най-силното баскетболно първенство на света да се разразстне извън Америка и да включи отбор от Европа. Ясно е, че това няма да се случи преди изтичането на мандата му на 1ви февруари 2014, но вероятността за подобна експанзия в следващите 10 - 20 години е почти 100 %. Стърн заявява, че тази експанзия ще е факт и за нея няма друго логична локация освен Европа, като след две десетилиетия той очаква не един, а няколко баскетболни отбора от Европа да са част от лигата на извънземните.
    Тази идея не е нова, още през 2002 започва да се говори за нея, но постепенно е оставена на заден план, поради концентирарането върху азиатския пазар, където NBA успешно си партнира с местната асоциация и създавата китайска лицензирана НБА лига, която води до огромни увеличения на парите от телевизионни права и спортни артикули. Но комисарят дава ясно да се разбере, че смята идеята за един единствен тим в Европа за несъстоятелна. Той заявява, че трябва да има цяла дивизия от европейски баскетболни отбори, като прогнозите са те да са разположени в големите градове Лондон, Барселона, Париж, Берлин, Мадрид. Макар да са финансово успешни, предсезонните турнета на отбори от НБА в Европа, David Stern е наясно, че на стария континент , където футболът е номер едно, е трудно да се намерят подобни съоражения, собственици на клубове, да се продадат успешно телевизионните права и да се поддържат американските цени на билетите.
    Все пак полетите до Лондон са само с около час и половина повече от този между Los Angeles ( където играят Lakers и Clippers) и New York (където в меката на баскетбола Madison Square Garden се играят мачовете на Knicks). Така се дава възможност и за мнозина играчи да останат част от лигата, поради появата на още няколко баскетболни клуба. Малко по-голямото разстояние може да бъде компенсирано или с намаляване на броя на мачовете или пък с увеличаване на сезона с няколко седмици, за да се избегне натоварените чести пътувания. Именно това е идеята да има повече отбори от Европа, за да може да се изиграят повече мачове на стария континент, преди американските баскетболисти да трябват да се завърнат у дома.

No comments:

Post a Comment

NBAprobet предоставя материали с информационна цел. Публикациите тук не са съвет за извършване на залог, а имат за цел да максимално да улеснят читателите при взимане на решения. Сайтът не носи отговорност за евнетуални финансови загуби на своите читатели. Всички последвали залози са изцяло тяхна отговорност. © Nbaprobet.com 2011. Всички права запазени.